Saturday, January 26, 2013

2013

assalamu'alaikum.. alhamdulillah, masih bernafas.. salam maulidur rasul.. :) rindunya diri ini dengan mu Ya rasulullah..

agak lama sy nda update blog kan?
sibuk study bha kan.. chewah.. hihi

setelah 25 hari mengharungi liku2 perjalanan sebagai seorang senior di SMKA TUN DATU MUSTAPHA, banyak kisah pahit dan manis yang ingin sy kongsi bersama..

sy pernah mengharapkan seseorang utk bljr d TDM, tapi harapan sy punah bila dpt tahu result UPSR.. mcm tiada harapan sudah.. tapi, alhamdulillah.. dia akhirnya berjaya juga belajar kat TDM.. sy gembira + terharu + mau menangis :)
yang hairannya, sy malu utk bertegur sapa dgn dia.. jujur sy katakan.. dia seorang gadis yg cantik dan comel di mata sy.. nda tau lah di mata org lain.. hihi
suara dia yg lemah lembut, jelas terpamer kesopanannya.. seorang yg agak manja dgn abg dia.. hihi :D
haha, lebih2 pula sy ni.. siapa org itu? biarlah rahsia..

ok, tukar topik pla..
so far, pelajaran sy semua ok.. sy terima jak apa yg guru ajar, tpi kalau bab2 homework ni, mmg sy agak malas, dan suka menangguh.. buruk kan perangai? ish2.. astaghfirullahal'azim.. patut diubah tue perangai Qis..  insyaAllah, sy cuba untuk berubah..

buat masa ni..kami kelas sains tulen, masih dalam dilema.. abah pernah bagitau..kami, yang kini sdg belajar di makmal sbg kelas kami, akan menumpang belajar di SMKA Keningau yang akan dibuka tidak lama lagi.. ada kemudahan yang tersedia, knp tidak dimanfaatkan? ramai yang setuju, tapi ada juga yg tidak setuju.. faktor jauh dijadikan alasan.. ibu bapa tidak benarkan.. sampai ada yang akan dipindahkan ke sekolah lain, yang berdekatan dgn rumah dorg.. huhu, sedihnya.. kalau kami jadi pindah, ada di antara kawan2 kami yg akan pindah ke sekolah lain juga.. u_u

oh ya, abah sy dah pindah.. abah jadi pengetua baru kat SMKA Keningau.. sedih juga lah.. bukan sy sorg jak yg sedih, kawan2 lain pun sedih juga..dorang ckp, abah sy THE BEST Pengetua they ever met.. abah sy boleh hafal nama semua pelajar.. abah sy suka ronda2 sekolah, tidak kira pagi, petang atau malam.. abah sy sanggup bermalam di sekolah untk memantau aktiviti pelajar.. kalau dulu, mungkin dorg rasa annoyed dgn abah sy yg suka ceramah, bg teguran n nasihat, tapi sekrang, itu yg dorg rindukan.. abah sy suka pasang lagu, bacaan quran, zikir, utk menghidupkan suasana sekolah itu..tapi sekarang, sekolah tu sunyi sepi.. kalau dulu, sy lah tempat kawan2 tanya , apa aktiviti sekolah, bila cuti dll.. tapi skrg, I don't know anything.. sy bukan lagi sumber utk dorg tanya macam2.. selalunya, sy balik rumah ikut abah, pulang sekolah pun begitu.. tapi, baru2 ni, sy balik sekolah naik bas join kawan2.. ada yg rasa lucu, ada yg pelik sy naik bas..well, berdikari lah katakan :p

so, pada 19 Januari 2013, kami, semua pelajar Tingkatan 5, adakan sedikit jamuan perpisahan dgn beloved Ustaz Haidon Hadi Sapiri.. kami hias dinding macam budak2.. hihi, walaupun penat, but alhamdulillah, kami puas hati.. ada BBQ lagi.. ramai kawan2 yang sponser makanan.. kami kumpul duit, kami buat gimik kecil.. time, cgu2 sibuk ambil makanan, kami tutup lampu, then bawa masuk kek dgn lilin.. satu kenangan yang sukar utk dilupakan.. malam tue, kami main music chair.. putra main dgn warden.. lucu betul tgk gelagat dorg.. cigu2 lagi, main macam budak2 .. hihi
time program Sedetik Bersama (mantan pengetua), abah bagi sedikit ucapan.. selama 10 tahun abah berkhidmat sbg pengetua di TDM, byk amanat dan pesanan yg sudah abah smpaikn.. bila sy dgr, sy sendiri yg menangis.. pelikkan? then, kami form 5 p depan, ada persembahan sikit .. hihi, menyanyi jak lah.. kami semua menangis tym tue.. nda tau knp, form lain nda pla nangis.. mgkin kngn kami lebih banyak dgn ust berbanding form lain..

astaghfirullah! panjang sudah coretan sy berkenaan abah sy, lupa pla sy mau kenalkan pengetua baru kmi.. nama dia Tn Hj Saiful Zaman.. ust ni pun Dusun, jadi, abah sy buat akronim baru lagi utk TDM, Tulun(orang) Dusun Malaysia.. dua2 pengetua kami ni , org Dusun.. hihi

walaupun banyak konflik yg berlaku, tapi.. nda payahlah sy ceritakan semua kan? sy cuma kasi cerita apa yang menggembirakan hati jak.. yg sedih2, menyakitkkan hati, sy tolak ke tepi.. buat apa mau ingat perkara yang sedih2, buang yang keruh, ambil yang jernih..

5 comments:

  1. Asykurlillah. Tak sangka Tuan Pengetua dapat jadi pengetua SMAK. Sekolah baru, cantik, besar pula tu. Haiya nad'u li mudir Ustaz Haidon Hadi Sapiri. Terus sukses!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah :)
      nama singkatan untuk SMKA Keningau , KISS (Keningau Islamic Secondhary School) :D

      Delete
  2. mcm knal ja seseorang tu tau ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh.. Kenal ka?habis lah.. Hihi

      Delete
  3. waaa..moga di berkati ust Haidon...rindu ngan ayahanda..^_^

    ReplyDelete

Tik tok tik tok ~ tinggalkan jejak anda ^^